زیبایی ظاهری فرد می تواند تاثیر بسیار زیادی در زندگی و روابطش با دیگران داشته باشد. زیبا بودن با خود اعتماد به نفس، همراه می آورد. از این رو توجه به آراستگی در صورت و ظاهر باید مورد توجه قرار بگیرد. دندان ها نقش بزرگی در صباحت صورت دارد و یک لبخند زیبا می تواند دیگران را مجذوب کند. لازمه داشتن لبخندی گیرا، دندان های بدون نقص است. هنگام صحبت کردن و لبخند زدن دندان ها این قابلیت را دارند که بر زیبایی چهره ما اضافه کنند و یا اینکه آن را کاهش دهند. دندان باعث فرم دادن به صورت و لب ها می شود و بر حسن و جمال ظاهری صورت می افزاید. امروزه زیبایی دندان توجه اکثریت افراد را به خود جلب کرده است، در صورت آنکه فردی با افتادگی دندان مواجه باشد که این عامل سبب نازیبایی در دندان ها شده باشد، ایمپلنت دندان مناسب ترین راه حل خواهد بود. در واقع ایمپلنت دندان روشی است که به عنوان جایگزینی دندان مورد استفاده قرار می گیرد.
دلایل از دست رفتن دندان ها
دلایل متعددی می تواند موجب از دست رفتن دندان ها شود که این موارد عبارت است از:
شکستگی دندان
یکی از بارزترین دلایل از دست رفتن دندان ها شکستگی ها می باشد، از دست رفتن دندان ها معضلی است که افراد می توانند در هر دوره سنی با آن مواجه شوند که انجام ایمپلنت دندان می تواند به برطرف کردن این عامل کمک بسزایی نماید اما بدانید که عدم مراجعه به موقع و تحلیل استخوان می تواند مشکلات بیشتری را برای افراد ایجاد نماید.
پوسیدگی دندان
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند منجر به ایجاد پوسیدگی ها شود، که عدم درمان در نهایت منجر به عفونت و کشیدن دندان می شود. برخی از افراد به دلیل ابتلا به بیماری های خاص همچون دیابت و فشار خون احتمال پوسیدگی زودرس دندان و بیماری لثه در آن ها وجود خواهد داشت، که در نهایت هر کدام از این موارد می تواند زمینه ساز از دست رفتن دندان ها گردد.
بیماری لثه و پریودنتال
علت های بسیاری می تواند منجر به از دست رفتن لثه شود اما بیماری لثه بیشتری عامل در این زمینه می تواند باشد که در جهان بسیار شایع بوده و افراد بسیاری با آن مواجه شده اند. این بیماری شامل دو مرحله التهاب و عفونت شدید لثه می باشد که ناشی از جرم های دندانی و نفوذ آن ها به زیر لثه است این عارضه با علائمی همچون خونریزی و تورم همراه است و بایستی بدانید که گسترش عفونت به داخل استخوانی می تواند انتقال یابد و سبب تحلیل و آسیب استخوان و در نهایت منجر به از دست رفتن دندان شود.
جرم های دندانی
تشکیل جرم های دندانی دلایل متعددی دارد اما یکی از دلایل عمده وجود جرم های دندانی به ویژه در فک پایین وجود غده بزاقی می باشد، که می توان گفت رسوبات جرم در این ناحیه به نسبت فک بالا بیشتر خواهد بود و از آنجایی که خاصیت استخوان و لثه این است که تمایل دارند از جرم ها و میکروب های دندانی دور باشند لذا این عارضه می تواند منجر به تحلیل استخوان و پایین رفتن لثه شود. بسیاری از بیماران این تصور را دارند که جرمگیری دندان سبب آسیب رساندن به دندان ها می شود، بلکه یک باور و تصور نادرست است و می توان گفت جرمگیری به هیچ عنوان آسیبی به دندان ها وارد نمی کند.
ژنتیک
یکی از عواملی که شاید برای شما باور آن سخت باشد ژنتیک است اما عامل اصلی این است که ژنتیک می تواند سبب تشکیل دندان و یا افتادن آن شود. به طور مثال ابتلا به بیماری های ارثی همچون دیسپلازی اکتودرمال از بیماری هایی است که می تواند سبب از دست رفتن دندان شود.
ایمپلنت چیست؟
ایمپلنت ها قطعاتی هستند که به واسطه عمل جراحی در داخل فک قرار می گیرند و ثابت می شوند، روی این قطعه دندان مصنوعی قرار داده می شود. در نتیجه با این عمل دندان ظاهری کاملا” طبیعی به خود می گیرد. این دندان جایگزینی برای دندان طبیعی از دست رفته بیمار می باشد. ایمپلنت دقیقا” به اندازه همان دندانی که از دست رفته است ساخته شده و جایگزین می شود. ایمپلنت دندان در دندان های عقب چالش های کمتری به نسبت دندان های جلویی دارد، زیرا اغلب افراد به دلیل نمایان شدن بیشتر ایمپلنت دندان در قسمت های جلو دهان حالت طبیعی داشته باشد.
این روش جراحی دندان قدمتی 1000 ساله دارد و با نگاهی به تاریخ در میابیم که جایگزین کردن دندان از دست رفته به گذشته های دور بر می گردد. ایمپلنت های دندان از جنس تیتانیوم هستند و با استخوان استئواینت گره میشوند. به خاطر جنس و خصوصیاتی که ایمپلنت ها دارند بیمار به هیچ عنوان احساس نمی کند که جسمی خارجی در فک او قرار دارد و به سرعت با فک او سازگار می شود. ایمپلنت ها باعث رشد استخوان های کناری نیز شده و از تحلیل رفتن لثه جلوگیری می کند.
انواع ایمپلنت دندان
ایمپلنت ها انواع مختلفی دارند که انتخاب هر کدام از آن ها بسته به صلاح دید دندانپزشک و شرایط بیمار متفاوت خواهد بود.
Endosteal
مشابه یک پیچ، استوانه یا تیغه هستند که از فلز یا فلز روکش شده با سرامیک ساخته می شود. این نوع ایمپلنت در استخوان فک جای گذاری می شود.
Transos-teal
این نوع ایمپلنت به شکل فلز یا قاب منحنی است که از فک و استخوان لثه عبور می کند و به دهان می رسد. امروزه بیشتر از تیتانیوم برای ساخت ایمپلنت دندانی استفاده می شود و رایج ترین ماده ای است که مورد استفاده قرار می گیرد. تیتانیوم فلزی با کیفیت است که به علت مطابقت بیولوژیکی که با بدن انسان دارد و هیچ گونه آلرژی ایجاد نمی کند بسیار محبوب است. ویژگی های تیتانیوم:
عدم واکنش آلرژیک به بدن
جلوگیری از تحلیل رفتن فک
رشد استخوان های اطراف خود
خصوصیت غیر مغناطیسی بودن
Subperiosteal
این نوع ایمپلنت از جنس تیتانیوم است در زیر لثه و در استخوان قرار می گیرد.
اقدامات قبل از انجام ایمپلنت دندان
- مقاومت در برابر خوردگی و ساییدگی
- ایجاد یک لایه محافظ در برابر ساییدگی
- معاینه توسط دکتر و تشکیل پرونده برای بیمار
- قدرت مقاومت در برابر اکسیژن, ترکیبات اسیدی و نمک
- اسکن رادیوگرافی از محلی که ایمپلنت روی آن قرار می گیرد.
- مشاوره با پزشک جهت مطلع شدن از روند عمل و اطلاع از هزینه
- اطمینان حاصل شدن از سلامت لثه ها و نبود هیچگونه عفونتی در دندان ها و لثه
- مطلع کردن پزشک از مصرف داروهای خاص و داشتن بیماری های خاص مانند فشار خون, ناراحتی های قلبی و سابقه سکته های مغری و قلبی.
مراحل ایمپلنت دندان
چندین مرحله برای قرار دادن ایمپلنت دندان وجود دارد تا در نهایت بیمار بتواند از آن به جای دندان طبیعی استفاده کند. از نظر سیما, ایمپلنت ها دقیقا”شبیه به دندان های طبیعی هستند و در دهان بیمار هنگام جویدن کاملا”حسی مشابه دندان طبیعی القا می کند. همچنین مشکلاتی مانند عدم توانایی در جویدن و سوء هاضمه را بر طرف می کند.
مدت زمان انجام ایمپلنت دندان بستگی به تعداد آن ها برای جاگذاری شرایط و سختی عمل و پیچیدگی آن دارد. درصورت کاشت چند ایمپلنت به صورت همزمان, مدت زمان انجام آن طولانی تر خواهد شد.
این روش درمانی معمولا” با تزریق بی حسی در دهان انجام می شود و بیمار هیچ دردی در طی انجام آن احسایس نمی کند. در صورت نیاز پزشک از قرص آرامبخش برای ریلکس شدن بیمار استفاده می کند تا شخص احساس آرامش کند.
بعد از بی حسی جراح یک برش کوچک روی لثه ایجاد می کند و استخوان فک را به اندازه ایمپلنت سوراخ کرده و جایگذاری انجام می شود. در موارد نادری می توان از روش ایمپلنت فوری استفاده کرد، به این صورت که دندان مشکل دار کنده شده و در همان زمان جایگذاری ایمپلنت هم انجام می شود.
زمان مناسب مراجعه به دندانپزشک
یکی از مهمترین عامل های که دندانپزشکان قبل از انجام ایمپلنت می بایست انجام دهند، آگاهی دادن به بیماران و اقدام به موقع بعد از بی دندانی است. در واقع بیماران بایستی بدانند که درمان به موقع می تواند به پیشگیری از پیشرفت عارضه و منجر شدن به تحلیل استخوان و همچنین درمان های پیچیده پیشگیری نماید. لذا با از دست رفتن دندان ها مراجعه به دندانپزشک در اولین زمان بدون اتلاف وقت می تواند به افراد و پیشگیری از تحلیل استخوان کمک بسزایی نماید.
مراقبت های بعد از جراحی ایمپلنت
- داشتن استراحت کافی
- رعایت بهداشت دهان و دندان
- از خوردن نوشیدنی های داغ بپرهیزید
- استفاده از داروهای مسکن در صورت بروز درد
- مصرف غذاهای نرم تا چند روز بعد از جراحی ضروری است
سوالات متداول ایمپلنت دندان
پاسخ این سوال فقط در صورت ویزیت توسط دندانپزشک انتخابی شما مشخص می شود. مواردی که با هزینه ایمپلنت مرتبط است:
دستمزد جراح
تعداد ایمپلنت
کیفیت ایمپلنت
اندازه عرض استخوان فک بیمار
نوع ایمپلت و برند کمپانی سازنده
دوره نقاهت بستگی به شرایط بیمار و پروسه درمان انجام شده می تواند متفاوت باشد. در این دوره در صورت بروز درد می توانید از مسکن استفاده نمایید. در صورت تجویز پزشک از داروهایی که گفته شده به صورت مرتب و طبق دستور استفاده نمایید.در مقاطع معین شده جهت معاینه به پزشک خود مراجعه کنید. بعد از جایگذاری پروتز دندان روی ایمپلنت کاشته شده شما میتوانید به شرایط طبیعی برگردید و بطور معمولی غذا میل کنید.
برای اطلاع از این عوارض میتوانید با پزشک خود صحبت کنید. این عوارض عموما” موقت بوده و جای نگرانی ندارد.
خونریزی
تورم و درد
آسیب رسیدن به عصب
بی حسی زیاد و یا بیهوشی
شل شدن ایمپلنت در صورت سوراخ نشدن صحیح استخوان فک
برای کاهش ریسک ابتلا به این عوارض باید در انتخاب خود دقت نماییم و از پزشک متخصص و متبحر در این زمینه بهره بجوییم.
این مزایا عبارتند از:
طبیعی بودن
ثابت بودن در دهان
عمر و دوام بسیار بالا
بالا رفتن کیفیت صحبت کردن
احساس راحتی در جویدن و غذا خوردن